Camins de ronda del nostre litoral


El dia setze d’octubre de 2022 vam fer el darrer tram del camí que vàrem començar gairebé quatre anys abans, el dos de desembre de 2018, a Blanes. La Blanca ens va preparar tots els trams. Aquesta és la presentació que ens en va fer abans de començar:

“Us animem a conèixer el nostre litoral tot resseguint el camí de ronda de Blanes a Portbou. Aquest camí històric va ser creat per comunicar les diferents poblacions costaneres i també per ajudar als pescadors a tornar a casa en cas que la seva barca naufragués. Però sobretot, i d’aquí en ve el nom, va ser utilitzat per les autoritats de l’època per fer la “ronda” pel control de contraban i estraperlo marítim.

Us podem assegurar que gaudireu d’una de les passejades més boniques que tenim a la nostra província i que ens portarà a descobrir platges, caletes, penya-segats i petits corriols on la blavor del mar i el verd dels pins ens acompanyaran durant tot el camí.

La nostra proposta és fer-lo en 10 trams, començant de sud a nord i agafant el GR-92 com a ruta de referència. Tanmateix utilitzarem variants alternatives per facilitar la ruta. Les distàncies per tram seran entre 20-25km. El desnivell variarà segons el tram.”

Finalment van estar onze trams de Camins de ronda per la costa gironina i després dos més en continuar per la Catalunya Nord. Tots els trams van acomplir amb escreix les expectatives que havia creat la Blanca. Vam evitar els mesos més calorosos (i amb massificació de les cales). Vam poder caminar molts dies amb la llum que permet gaudir al màxim de la passejada a la vora del mar. Tot i així no ens oblidem del tram amb final a L’Escala: cel tapat, vent, mar remoguda, onades espectaculars… en el que va resultar ser la carta de presentació del temporal Glòria del gener de 2020. A totes les etapes hi va haver bany (també a L’Escala!) i cervesa final, fet que va ser possible per tots, ja que els trams es van fer en format travessa, amb transport amb bus. Excepte el darrer, el bus va fallar, però, gràcies a la ràpida organització de la Blanca, nosaltres no!


ETAPES:

1-     2 de desembre de 2018: Blanes – Tossa de Mar
2-     17 de febrer de 2019: Tossa – Sant Feliu de Guíxols
3-     24 de març de 2019: Sant Feliu – Palamós
4-     5 de maig de 2019: La Fosca de Palamós – Platja de Llafranc (Palafrugell)
5-     9 de juny de 2019: Platja de Tamariu (Palafrugell) – Begur
6-    13 d’octubre de 2019: Sa Tuna (Begur) – L’Estartit
7-    19 de gener de 2020: L’Estartit – L’Escala
8-    23 de febrer de 2020: L’Escala – Empuriabrava
9-    4 d’octubre de 2020: Roses – Cadaqués
10- 20 de juny de 2021: Cadaqués – El Port de la Selva
11- 17 d’octubre de 2021: El Port de la Selva – Portbou
12- 1 de maig de 2022: Portbou – Banyuls de la Marenda
13- 16 d’octubre de 2022: Banyuls – Cotlliure